maanantai 14. marraskuuta 2022

Cantores Minores ja Leipzigin Tuomaskuoro

 


Sunnuntaina lähdimme hyvissä ajoin kohti Tampereen tuomiokirkkoa, jossa oli iltapäivällä vallan ainutlaatuinen konsertti: Cantores Minores ja Leipzigin Tuomaskuoro esittivät Bachin h-mollimessun. Tuomaskuoron juuret ulottuvat yli 800 vuoden taakse ja Cantores Minores -poikakuoro - no, kaikkihan me heidät tunnemme. Mukana oli myös Suomalainen barokkiorkesteri, Tuuli Lindberg, Tuomas Katajala, Teppo Lampela ja Tommi Hakala. Johtajana toimi Hannu Norjanen. Helsingin konsertin johti Tuomaskanttori Andreas Reize.


Olimme paikalla jo hyvissä ajoin, mutta niin olivat muutkin. Harjoitukset olivat juuri loppumassa, kun hiivimme paikoillemme istumaan ensimmäisten joukoissa. Vähitellen yleisö valtasi kirkon ja sali lähes täyttyi. Tapasimme ihmisvilinässä muutamia tuttuja. Eräs ystävä sanoi osuvasti: "Kun vuori tulee Muhammedin luo, on pakko olla mukana!" 


Cantores Minores ja Suomalainen barokkiorkesteri aloittivat yhteistyönsä vuonna 2005 juuri tällä teoksella, joten nyt kuoron 70-vuotisjuhlaviikoille tämä sävellys sopi paremmin kuin hyvin, varsinkin kun Tuomaskuoro Bachin omasta kirkosta oli vielä juhlistamassa viikkoa.

Olihan konsertti hieno kokemus! Musiikki liikkui nimen vastaisesti suurimmalta osin D-duurissa, joka antoi valoisan ilmeen teokselle. Barokin aikakauden loistelias sävellys, Bachin ihana harmonia ja kaikkien esiintyjien saumaton yhteistyö oli nautittavaa kuultavaa. Yleisö seisaaltaan aplodeerasi esiintyjille, ja pää pilvissä lähdettiin kotiin. 

Kaikki, jotka lasten ja nuorten kanssa töitä tekevät, tietävät valtavan työmäärän, joka tässäkin esityksessä oli takana. Ja silti laulu tuntui niin vaivattomalta ja varmalta. Takana on suuri koneisto niin kuorossa kuin taustajoukoissakin. Hienoa tulosta pojat tekevät molemmissa kuoroissa ja saavat samalla ainutkertaisia elämyksiä sekä vahvan musiikillisen koulutuksen. 

Vau, mikä konsertti! Vieläkin lämmittää mieltä.

Ei kommentteja: