Edesmenneen äitini kirjahyllystä löytyy vaikka mitä, kuten tämä tositarina, jonka tallensi Christer Boucht matkallaan Kanadassa ja Alaskassa.
Karjala kutsui kertoo Aino ja Eino Strengin uskomattoman elämän 1930-1940 -luvuilla. Vasta-avioitunut pariskunta lähti Kanadasta rakentamaan Neuvosto-Karjalaa ja itselleen parempaa tulevaisuutta. Karu totuus paljastui perillä, ja päästäkseen parempaan elämään matka jatkui Amur-joelle, sieltä Kaukasuksen, Saksan ja Ruotsin kautta vuosien aikana takaisin Suomeen.
Valtiollinen poliisi aikoi sodan lopulla passittaa heidät takaisin Neuvostoliittoon, joten heidän piti vielä kerran paeta Torniojoen ylitse Ruotsiin ja sieltä Kanadaan, jonne he jäivät. Täällä kirjailija tapasi heidät vuonna 1968 ja päätti kirjoittaa avioparin tarinan kansien väliin.
Uskomatonta sinisilmäisyyttä, kovaa työtä, luottamusta parempaan ja sitkeyttä, siitä tämä seikkailukirja kertoo. Tarina ohittaa keskitysleirien kauheudet, mutta hirveiltä elämänkohtaloilta siirtolaisten elämässä ei voi välttyä. Silti kirjalla on onnellinen loppu.
Tällaisen sota-ajasta henkilökohtaisesti kokemattoman, nykyajan kasvatin silmät avautuivat näkemään entisajan ihmisten kovaa elämää. Kaikki ei ole oikeasti ollut sitä, miltä sen värvärit ovat kuvanneet.
Valitettavasti näin on nytkin. Eipä tarvitse muuta kuin lukea naapurin uutisia. Todellisuutta vääristellään ja pahasti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti