torstai 27. syyskuuta 2018

Historiaa


Historian siipien havinaa oli tänään Gustaf-museossa. Historioitsija Teemu Keskisarja Helsingin yliopistosta luennoi G.A. Serlachiuksesta. Keskisarja julkaisi vuonna 2010 yhdessä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kanssa kirjan Vihreän kullan kirous - G.A. Serlachiuksen elämä ja afäärit. 

Keskisarja - jos kuka - on oikea henkilö kertomaan tehtaan perustajasta, miehestä, joka "näki metsän puilta ja vuoli vihreää kultaa". Asiantuntija oli luennon osallistujamäärästä päätellen mielenkiintoinen, sillä istumapaikat pääsivät loppumaan ja osa yleisöstä istui rappusilla. Minä onnekkaasti metsästin itselleni kunnon tuolin. 

Keskisarjan tapa luennoida vauhdikkain sanakääntein kuivan humoristisesti ja lähes totisin kasvonilmein on varsin mielenkiintoinen ja ainakin minuun uppoava. Nytkin aika kului huomaamatta ja olisin kuunnellut enemmänkin aikansa paperijalostuksen tieraivaajasta ja toisaalta vallanjanoisesta patruunasta, jota nykyaika kutsuisi työpaikkakiusaajaksi ja psykopaatiksi, Keskisarjaa lainaten. 

Luentosarja on nyt avattu. Toivoisin pääseväni kuuntelemaan jatko-osia, mutta ne osuvat harmillisesti kuoronharjoitusten kanssa samalle illalle. 

Viikonloppuna pitää tämän illan innoittamana lukea uudelleen vanhan patruunan seikkailuista. 

Ei kommentteja: