maanantai 22. syyskuuta 2014

Jos metsään haluat mennä nyt...

                                  

... niin hirvikärpäsistä yllätyt! Niitä on aivan kamalasti. Kun auton oven sai auki, niin otukset hyökkäsivät. Niitä tunki silmiin, korviin, nenään ja tietenkin vaatteiden alle. Olin kuvitellut olevani paljain päin sienimetsässä, mutta pakko oli laittaa huppu päähän ja silti kärpäsiä mönki päähänkin.

                                                 

Minua ei hirvikärpästen massiivihyökkäys kuitenkaan estä liikkumasta metsässä. Parisen tuntia kerättiin sieniä ja saatiin tosi hyvä saalis: kantarelleja, kehnäsieniä, rouskuja, hieman suppilovahveroita ja haperoita. Liikuimme hirvialueella, joten takkiin vain ropisi lentävät hirvikärpäset ja välillä oli pakko pysähtyä niitä nyppimään pois.

Takaisin tullessa autossa mönkiäisiä löytyi kymmeniä, samoin kodin pihassa, kun riisuin takkini. Onnettomat olivat änkeneet itsensä takin hupun verkkovuorin ja kankaan väliin, eikä niitä saa sieltä pois ratkomatta saumoja. Laitoin päällysvaatteet parvekkeelle ja toivoin, että osaisivat tulla pois sieltä, mistä menivätkin. Turha toivo! Sisälläkin kärpäsiä löytyi vielä hiuksista ja alusvaatteiden alta. Muutamia kutisevia puremajälkiäkin tuli.

Eipä ole koskaan ennen näillä leveyspiireillä näin tiheää hirvikärpäskantaa ollut. Huh!

4 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Jep, hirvikärpäset on tosi rasittavia. Meillekin oli niitä mökille Rääkkylään tullut, kun viimeksi 2011 syyskesällä siellä oltiin. Mä en voi sietää niitä... Liljendalissakin oli aina auto täynnä vaikka kuinka nopeasti yritit livahtaa ovesta sisälle. Ja koko matkan Hesaan nypit niskasta jotain hirvikärpäsiä...yök. Mökki myyntiin...

Maisakaisa kirjoitti...

Ei ollut ennen hirvikärpäsiäkään, uusi vitsaus ovat!
Ihan niin kuin borrelioosipunkitkin. Mitähän kaikkea vielä saadaan, kun ilmastonmuutos etenee ja etelän tuholaiset levittäytyvät!

Minulla on yleensä hirvikärpästakki muiden vaatteiden päällä, kun syksyllä menen metsään, mutta tänä vuonna en vielä ole sitä löytänyt, kun panin hyvään talteen viime vuonna. Niksi-Pirkka kehottaa laittamaan värikkäät sukkahousut päähän. Sillä karkottaa kivasti myös muut sienestäjät parhailta apajilta... ;-)

Jaana kirjoitti...

Ei ollut ennen, ei...

Onneksi mökin maastossa niitä ei pyöri, joka johtuu tietenkin hirvien vähyydestä. Nyt olen laittanut kortisonivoidetta neljään kutisevaan paukamaan!

pappilanmummo kirjoitti...

On harmillista, kun ne hirvikärpäset purevatkin. Vielä olen niiltä tänä syksynä säästynyt, vaikka hirvimailla liikuinkin. Mies sai, mutten minä.