maanantai 13. kesäkuuta 2022

Cantores Minores 70-vuotisjuhlakiertueella

 


En ole koskaan käynyt Kangasalan kirkossa, vaikka monta kertaa olen ajanut ohitse. Viime perjantaina oli hyvä syy poiketa paikan päällä, sillä Cantores Minores oli tullut konsertoimaan 70-vuotisjuhlansa tiimoilta johtajanaan Hannu Norjanen. Ilta oli mitä ihanin, minulle kesän ensimmäinen konsertti.


Matkakuoro oli reilusti pienempi, kuin edustuskuoro yleensä, "vain" 60 laulajaa. Silti sointi oli mitä kaunein, kuoron siirtymiset viimeisen päälle harkittuja ja konsertti todella nautinnollinen. Alkupuoli oli 1500-1700 -luvun musiikkia, Bachia, Schutziä ja Viadanaa, loppupuolella Pärtiä, Kuulaa, Mäntyjärveä ja Rautavaaraa. Alussa ja puolessa välissä urkurina soitti Aleksanteri Wallius ja hän myös säesti kuoroa todella sopivalla urkujen rekisteröinnillä. Kiitos siitä!

Vaikka pidin aivan hurjasti alkuosan vanhemmasta sävelkielestä, Mäntyjärven  Canticum Calamitatis Maritimae, joka on omistettu Estonian haaksirikossa menehtyneiden muistoksi, oli todella vaikuttava. Siinä laulajilla oli hillitty koreografia, joka alleviivasi hyvin tekstin sanomaa.

Konsertin päätteeksi yleisö nousi seisomaan, joka ei ollut yhtään liioiteltua. Kyllä täytyy vain ihmetellä CM:n hienoa koulutusohjelmaa, joka tuottaa näin taitavia nuoria laulajia. Konsertti on kova ponnistus pienimmille, mutta hyvin hekin selvisivät. Kun tietää, kuinka suuri työ nuorten laulajien kanssa on tehty, voi vain syvästi kunnioittaa sitä aherrusta, jota Cantores Minores - niin laulajat, johtajat kuin kotiväkikin - tekee kuorotoiminnan ja hienon kuorosoinnin mahdollistamiseksi.

CM:n kotisivuilla on vaikuttava video rauhan puolesta:


Cantores Minoresta kannattaa aina mennä kuulemaan, jos se muuten on mahdollista. Ei voi pettyä!

Ei kommentteja: