lauantai 29. helmikuuta 2020

Lomalukemista


Yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämä on kiehtonut minua viime aikoina. Eve Hietamiehen kolmessa kirjassa kerrotaan totuudenmukaisesti ja humoristisesti lapsiperheen elämästä silloin, kun huoltajia on vain yksi. Tosin ehkä yhdessä perheessä ei oikeasti kaikkea tätä voisi tapahtua, mutta jokainen juttu voisi tapahtua jollekin.

Ensimmäinen kirja Yösyöttö kertoo vauvaiästä, toinen nimensä mukaisesti tarhapäivistä ja sen kuuntelin äänikirjana. Hammaskeijussa ollaankin jo ekaluokalla. Olen naureskellut pikkupojan ja isän hassuille sattumuksille, mutta samalla mietiskellyt, miten koville yksihuoltajat joutuvat pienen lapsen kanssa. Tukiverkosto on aivan välttämätön ja tuiki tarpeellinen. Hammaskeijussa mietitään myös vammaisten oikeutta saada perhe. Pelkäsin lukiessani koko ajan, että siinä kohtaa käy huonosti. Onneksi tälle sivujuonteelle on onnellinen päätös.

Näissä kolmessa kirjassa olen nauttinut erityisesti huumorilla kuvaillusta arjesta. Lapsien kanssa sattuu ihan uskomattomia juttuja ihan oikeassakin elämässä. Varmasti jokaisen perheen tilanteista saisi valikoivalla otteella hyvän kirjan, jos vain ammattitaitoinen kirjoittaja löytyisi. 

Eve Hietamieheltä olen lukenut myös Puolinaisen, joka kertoo lapsen saamisen vaikeudesta. Tämä kirja oli aivan toisenlainen tunnelmaltaan, tumma, vähän ahdistavakin, vaikka huumori oli läsnä tässäkin. Jäin kuitenkin kaipaamaan valoa, joka pikkuisen pilkisti onneksi kirjan lopussa.

Antti Pasasen elämästä kirjoitettuja kolmea kirjaa voi kyllä suositella kelle vain. Niitä tuskin malttaa kädestään laskea...

Ei kommentteja: