maanantai 8. huhtikuuta 2019

Keväisiä säveliä


Perjantai-ilta oli pyhitetty Tampereen Filharmonialle, Santtu-Matias Rouvalille ja Mahlerin sävellyksille. No, oli seassa vähän Mozartia ja Weberniakin.

Liput oli tilattu jo kauan sitten, sillä niin uskomatonta kuin onkin, Rouvalin johtamat konsertit myydään nopeasti loppuun. Olen viimeeksi kuunnellut häntä Musiikkitalossa jo monta vuotta sitten. Siksi perjantai olikin ihan erityinen ilta.

Rouvalia on mukava katsella hänen johtaessaan orkesteria. Fyysistä, välillä melkein tanssillista, nuorekasta otetta on mielenkiintoista seurata, sillä se vetää mukaansa hypnoottisella tavalla. En yhtään ihmettele, että orkesterit haluavat soittaa hänen johdollaan.

Ensin kuultiin Anton Webernin Passacaglia - säveltäjänsä soitetuin teos. Kauniisti kaareksi rakentuva teos oli Minna Lindgrenin sanoin kuin tutkielma orkesterista, ja itse pidin siitä kovasti, vaikken mikään Webern-fani olekaan.

Norjalainen kaunisääninen sopraano Mari Eriksmoen lauloi Mozartin soolomotetin Exsultate, jubilate. Riemuitsevat sanat ja suloinen ääni sopivat hyvin keväiseen päivään:
"Lempeä päivä säteilee, pilvet ja myrsky ovat paenneet. ... ojentakaa iloiten onnelliselle aamulle sylin täydeltä lehviä ja liljoja."

Väliajan jälkeen oli tarjolla vähemmän ihannoimaani Gustav Mahleria. Sinfonia nro 4 G-duuri oli sikäli kuitenkin hauskaa kuunneltavaa, että viimeisessä osassa oli yhtäkkiä lied Taivaallinen elämä, jossa annetaan huoleton kuva Taivaasta sen riemuineen. Lueskelin suomennosta hymyillen ja miettien, kuinka hyvin konsertin sävellykset sopivatkaan yhteen.

"Me tanssimme ja loikimme, hyppelemme ja laulamme. Taivaassa Pyhä Pietari katselee vieressä. Kaikenlaisia hyviä yrttejä kasvaa taivaallisessa puutarhassa, maukasta parsaa, papuja ja mitä vain tahdotaan. Siinä juoksee Pyhä Pietari verkkoineen ja syötteineen taivaalliselle lammikolle. Pyhä Martta saa luvan olla kokkina. Enkelten äänet virkistävät mieliämme niin, että kaikki heräävät riemuitsemaan."

Minunkin jalkani olivat keveät, kun illan hämärtäessä kävelimme autolle. Ihana, keväinen konsertti täynnä musiikin iloa ja riemua!

Ei kommentteja: