torstai 28. kesäkuuta 2018

Merikannon musiikkia


Elämälle! - Merikanto 150 vuotta

Musiikkia! Ruovesi - viikko on menossa. Osallistuimme Valtteri Torikan Merikanto-konserttiin tiistai-iltana Ruoveden kirkossa. Tulimme paikalle tuntia aiemmin huomataksemmme vain, että jokainen parkkipaikka oli jo varattu ja kirkon piha mustanaan ihmisiä. Julkisuus lisää mielenkiintoa!

En seurannut Torikan edesottamuksia kevyen musiikkiviihteen saralla tv:ssä Tähdet Tähdet -kilpailussa 2015, mutta toki voittonsa vuoksi yhden laulun häneltä kuuntelin. Kyllä hän huomattavan hyvin lauloi kevyttäkin musiikkia. Klassisen laulun puolella hän oli jo tunnettu baritoni niihin aikoihin - olihan hän voittanut Lappeenrannan laulukilpailun jo vuonna 2010 ja saanut Martti Talvela -palkinnon ja apurahan 2013.

Tiistain konsertissa Torikka lauloi tenorina Merikannon tunnetuimpia sävellyksiä säestäjänään Marko Hilpo. Lisäksi Merikanto-improvisointia uruilla soitti Pétur Sakari.

Konsertti oli ihan mukava täydessä kirkossa kuunneltuna. Merikannon laulumusiikki on hienoa, kesäillan konserttiin hyvin sopivaa ja taitavasti Torikka sitä tulkitsi. Erityisesti pidin laulujen ryhmittelystä tiiviiksi neljän laulun seteiksi, jolloin yleisö ei päässyt turhaan aplodeeraamaan joka laulun väliin. Nopeat siirtymät oli tehty taiten, toisin kuin muinoiset YL:n nuoret omassaan.  Juhlavuoteen sopiva konsertti, jonka väkimääräkin todisti. 

Hilposta pianistina pidin erityisesti. Hän osasi tukea laulajaa eleettömästi mutta myös vivahteikkaasti musiikin sitä vaatiessa. Lisäksi meille soitettiin Valse lente, jota kuunnellessa tuli mieleen omat nuoruusvuodet, joihin liittyi Merikannon musiikki itse soitettuna tai toisia säestäen. Hilpoa olen moneen kertaan kuullut livenä eri festivaaleilla, Torikkaa kuulin nyt ensi kertaa.

Urkuimprovisaatioista osa oli mielenkiintoisia, osa vähän liian vauhdikkaan nykyaikaisia minun makuuni. Sakari on tällä hetkellä yksi meidän lupaavimmista nuorista urkureista. Hän on muuten asunut useita vuosia Islannissa ja sieltä on hänen toinen etunimensäkin, jota hän nyt käyttää. 

Kiva, kun pienillä paikkakunnilla kesällä tapahtuu kaikenlaista. Musiikkia! Ruovesi jatkuu tämän viikon ajan, ja mukavia konsertteja on jäljellä, varmaan myös lippuja.

Ei kommentteja: