lauantai 25. maaliskuuta 2017

Earth Hour


Earth Hour, maailman suurin vuosittainen ilmastotapahtuma, sammuttaa taas tänä iltana valot meillä ja maailmalla klo 20.30-21.30.

Tänä vuonna Suomessa kiinnitetään huomiota ruoan ilmastovaikutuksiin. Teema onkin maailman suurin kynttiläillallinen. Ruoka muodostaa noin viidesosan ihmisen aikaansaamista ilmastovaikutuksista - saman verran kuin liikenne.

On tärkeää yrittää karttaa lihaa ja suosia kasviksia sekä kalaa. Ei minusta koskaan kasvissyöjää tule, mutta jo ympäristöystävällisesti tuotetun ruoan suosiminen ja lisääminen ruokavalioon on hyvä juttu.

Siis: Valot sammuksiin illalla!

2 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Meillä on mahdollisuus hyödyntää myös aurinkoa eli paljon on aurinkopaneleita ja myös tuulivoimalat tuottavat kohtuullisen paljon energiaa. Olemme on jo yli 10 vuotta sitten vaihtaneet kaikki lamput sekä Suomessa että täällä energiaa säästäviksi. Lisäksi olen aina ollut innokas kynttilänpolttaja ja olen edelleen.Lukuvalot erikseen, mutta ei yleisvalon tarvitse olla häikäisevän kirkas. Parvekkeella valaisevat läpi vuoden aurinkokennolla toimivat lamput.

Tita kirjoitti...

Aika mielenkiintoista on ollut myös huomata, että täällä ns. halparuokaketjut eli Lidl ja Aldi (kumpikin saksalaisia) tuovat yhä enemmän markkinoille luomutuotteita. Se ilahduttaa meikäläistä, joka on Suomessakin ostanut luomukananmunia jo varmaan 20 vuotta, koska tavalliset kananmunat maistuivat kalalle (kanoille syötettiin kalajauhoa) ja suurkanaloiden olot eivät oikein puhutelleet... Itse voisin hyvin elää ilman lihaa. Kalat ja äyriäiset riittäisivät ihan hyvin. Paluu menneisyyteen: lapsena en suostunut syömään lihaa. Mutta kaikki kalaruuat olivat suosikkejani. Poislukien äidin sunnuntaiksi tekemä kana (kokonainen kana uunissa), joka ei ollut mikään broileri. Mitä vanhemmaksi sitä tulee, niin sitä enemmän sitä palaa lapsuuden ruokiin eli kalaa ja kasviksia. Joskus herkkuna perunamuusia.