tiistai 16. tammikuuta 2024

Uudet urut

 


Musiikkitalo Helsingissä on saanut uudet, upeat - ja kalliit - urkunsa. Todella hieno projekti, josta löytyy Areenassa ohjelma Urkujen synty. Kannattaa katsoa!

Säveltäjä Kaija Saariahon miljoonan euron lahjoitus urkujen hankkimiseksi oli konkreettinen avaus soittimen saamiseksi. Monta vuotta kesti suunnittelu ja toteutus, mutta niin pitikin: Tämän kokoluokan soitin piti visioida ja toteuttaa viimeisen päälle huolellisesti, ja siinä onnistuttiin loistavasti. Aivan uusia mahdollisuuksia antaa uruissa oleva moderni tekniikka. Jan Lehtola pitää urkujen soitia jumalallisena!

Tammikuu on ensimmäisestä päivästä lähtien sujunutkin Musiikkitalon konsertteja kuunnellessa. Avajaiskonsertti oli upea, olihan yhtenä teoksena suuresti rakastamani Widorin 5. urkusinfonia. Ja solisti, maailmankuulu Notre Damen kirkon pääurkuri Olivier Latry uusien Rieger-urkujen ääressä häikäisevä! Mieletöntä oli myös kuulla solistin ja RSO:n yhteistä sointia myöhemmissä konserteissa. Urut todella sopivat hyvin orkesterisoittimeksi muiden soitinten joukkoon ja tietenkin solistiksi suuressa konserttisalissa.

Siellä jossain, 7999 pillin joukossa on myös minun oma nimikkopillini, hih! 😊

2 kommenttia:

Maisakaisa kirjoitti...

Oma pilli, wau!
Kuuntelin juuri konserttia, jossa esitettiin Poulencin Urkukonsertto. Oli upea! Pitäisi pian päästä paikan päälle kuuntelemaan uusien urkujen sointia. Ja nuo Riitta Raskin dokumentit ovat odottamassa katseltavien listallani.
Widorin Toccata oli häämarssimme :-)

Jaana kirjoitti...

Kylläpä olitte valinneet erinomaisen hienon häämarssin!

Minä en tiennyt koko Widorista mitään, ennen kuin olin mukana kirkkomme urkujen uusimisprojektissa. Koska halusimme ranskalaisromanttiset urut, jollaiset olivat vanhatkin, niin ensimmäisessä urkutyöryhmän kokouksessa Matti Pesonen antoi meille levyttämänsä CD:n Widorin musiikkia. Ja siitä se rakkaus Widoriin alkoi!