perjantai 26. tammikuuta 2024

Mokoman vapetus!

 


Silmät pyöreänä olen seurannut keskustelua nuorten sähkötupakan käytöstä eli niin kutsutusta vapetuksesta, joka on todellinen ongelma jo kouluissakin. Jopa alakouluikäisissä löytyy vapettajia. Ihan käsittämätöntä!

Vaikka vapetus ei sisältäisikään nikotiinia, se on kuitenkin tutkimuksissa todettu keuhkoille vaaralliseksi. Lisäksi ulkomailta netistä tilatessa ei ole mitään takeita, mitä sähkötupakka oikeasti sisältää. Makuaineista ei tiedetä, mitä ne aiheuttavat hengitettynä, ja pienhiukkaset ovat todettu varmuudella haitallisiksi. Nuoret luulevat, että koko homma on vaaratonta, tai sitten eivät halua miettiä tulevia ongelmia terveydelleen. 

Tämä asiahan ei saisi olla pelkästään lasten ja nuorten käsissä. Vanhempien pitäisi kantaa vastuuta, samoin aikuisten, kauppiaiden ja lainsäätäjien. Vanhemmat eivät välttämättä edes tajua huulirasvan tai korostustussin näköisten juttujen vaarallisuutta.

Artikkeli, jossa kerrottiin yläkouluikäisten ravaavan vessassa vapettelemassa jopa useita kertoja tunnissa, hätkähdytti minua. Olen ollut puolitoista vuotta eläkkeellä, ja mitä siinä ajassa on tapahtunut koulumaailmassa? On tullut todellinen riesa tästä vapetuksesta! Opettajat ovat ratkaisseet ongelmaa laittamalla vanhemmille tietoa Wilmassa, mutta siitähän jotkut huoltajat ovat raivostuneet. "Eikö minun lapseni saa käydä tunnilla vessassa? Minulla on muutakin tekemistä, kuin lukea Wilmasta lapseni vessareissuista!" 

Luulisi jokaisen äidin ja isän haluavan lapselleen terveen aikuisuuden. Vapetus on ensi sijassa kodin asia. Kaikki huoltajat eivät vain halua tai pysty puuttumaan nuortensa touhuiluun. Silloin yhteiskunnan pitää tarttua toimeen. Luulisi olevan helppoa laatia laki, joka kieltää alaikäisiltä kaikenlaisen vapetuksen, jolloin opettajillakin olisi oikeudet puuttua kunnolla asiaan.

Nyt kiireesti lakimuutokseen vauhtia, ennen kuin nuorten terveys ja tulevaisuus on pilalla! 

Ei kommentteja: