tiistai 19. joulukuuta 2023

Joulupurkaus

 


(kuva: yle.fi uutiset, live)

No, nyt se Islannin tulivuorenpurkaus sitten alkoi! Koko päivän olen silloin tällöin katsellut uutisista livenä, miten neljä kilometriä pitkä purkausrailo sylkee tulta ja laavaa. Mahtava luonnon spektaakkeli, joka kyllä aiheuttaa huolta ja murhetta pitkäksi aikaa. Onneksi Islanti osaa ennakoida asioita, ja sillä on yhteiskuntana pitkä kokemus tämän tyyppisistä luonnonmullistuksista.

Muistan oppaan aikoinaan kertoneen, että ulkomailla opiskelevat nuoret lähtevät heti kotiin Islantiin katsomaan, jos tulivuori alkaa purkautua. Tiedä häntä, toimivatko enää samalla tavalla, mutta onhan tuo mieletöntä seurattavaa. Onneksi yhtään ihmistä ei ole ollut vaarassa, ja toivottavasti ei jatkossakaan. Muistan nähneeni joskus netistä, miten mies ajoi autollaan seuraamaan purkausta ja auton renkaat alkoivat sulaa. Järki päähän niille, jotka seuraavat läheltä tätä tapahtumaa.

Toivottavasti Grindavikin kylä ja Blue Lagoon selviävät, eikä laava virtaisi näihin paikkoihin. Taitaa siellä olla yksi voimalaitoskin lähellä. Aika näyttää, miten kauan purkaus jatkuu ja mihin laavavirrat tiensä löytävät. 

Vähän erilainen joulu tulossa Islantiin!

Ei kommentteja: