perjantai 20. lokakuuta 2023

Vilnan syksyssä

 


Sinivalkoiset siivet veivät syyslomalaiset parin tunnin lentomatkan päähän Vilnaan.


Hotellimme sijaitsi vanhan kaupungin kupeessa, josta oli muutama sata metriä Vilnan sydämeen. Kaikki tärkeimmät nähtävyydet olivat lyhyen kävelymatkan päässä, kuten tämä presidentin palatsi.


Vanhassa kaupungissa on kauniita rakennuksia, paljon ravintoloita ja kahviloita, monta kymmentä kirkkoa ja pieniä putiikkeja, joissa on matkamuistomyymälöitä, muotiliikkeitä, taidetta ja käsitöitä. Tärkeimmät museot sijaitsevat myös tällä alueella tai sen tuntumassa.


Vanhassa kaupungissa on myös juutalaiskortteli, josta muistuttivat seinissä olevat maalaukset ja infotaulu.


Nykyisin siellä sijaitsee esimerkiksi käsityöläisten työhuoneita. Kurkistelin sisään jousisoitinten korjauspajaan, jossa puuhia olisi ollut mielenkiintoista seurata pitempäänkin.


Lippuja liehui siellä, täällä ja bongasimme useiden maiden lähetystöjä kävelyretkien aikana.


Vanha kaupunki on hienosti entisöity, mutta tämän alueen ulkopuolelta löytyy tavallisten asukkaiden Vilna, jossa on vielä paljon ankeaa betonia, harmaata ja kunnostusta odottavia alueita rakennuksineen.


Koska vietimme perillä vain 4 kokonaista päivää, käytimme sen tehokkaasti nähtävyyksiä kierrellen. Ja kyllä kannatti: Aivan upeissa kohteissa saimme vierailla. Todella näkemisen arvoinen kaupunki lyhyen lentomatkan päässä Suomesta. 

2 kommenttia:

Maisakaisa kirjoitti...

Hienoja kuvia! Vähän kuin olisi nojatuolimatkalle päässyt. Ei ole koskaan tullut Vilnassa käytyä.

Jaana kirjoitti...

Kiitos! Minullekin Vilna oli uusi tuttavuus ja matka osoittautui oikein mukavaksi. Ajallisesti lyhyt lentomatka ja upea vanha kaupunki oli elämys.