keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Tunturin laella tuulee

 


Toinen Sallatuntureista, Iso Pyhätunturi oli kiipeilykohteena eilen. Vaikka sateisia päiviä on luvattu, todellisuudessa säät ovat olleet oikein mukavat, nytkin auringonpaistetta.


Viime syksynä Iso Pyhätunturille rakennettiin louhikkoon loppumatkalle rappuset. Koko vaellusreitti oli tehty kuntoon, joten oli aika leppoisaa kävellä leveällä polulla, pitkospuilla ja lopuksi rappuja pitkin huipulle. Tosin kaksi kilometriä ylämäkeä tuntuu aina jäsenissä.


Edellisellä kerralla oli enemmän jännitystä, kun viimeinen pätkä piti hyppiä sinisillä maalipilkuilla merkittyjä kiviä pitkin. Muistan, että parissa jyrkässä kohdassa piti laittaa "neliveto" päälle, kun pelkäsin luiskahtavani. 

Nyt oli aivan toisenlainen olo. Metalliraput olivat leveät ja kaiteineen turvalliset. Koiratkin oli muistettu, sillä rappujen sivulla oli tassun kuvin merkityt laudat nelijalkaisia varten. Kurkistelin kaiteen yli vieläkin näkyvillä sinisillä täplillä merkittyjä kiviä. Miten ihmeessä olin päässyt edellisen kerran niitä pitkin huipulle?


Pieni Pyhätunturi on täynnä laskettelurinteitä ja mastoja, vaikka itäpuolella onkin kauniit, koskemattomat maisemat. 

Täällä toisella tunturilla on vain polku, loppuosassa rappuset ja näköalapaikka. Tunnelma oli jotenkin erilainen, kun ihmiskäden jälki oli vähäisempää. Tuuli kovasti, mutta silti nautin suunnattomasti näkymistä.


Alaspäin oli helppo tulla, kun askelet alamäkeä veivät kuin itsestään. Ruska alkaa olla kohta parhaimmillaan ja väkeä oli paljon liikkeellä. Ehkä uudet rappuset vetivät patikoijia puoleensa.


2 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Hienon näköistä! Ehkä jopa meikä olisi selvinnyt ongelmallisen polven kanssa (ylöspäin menee ok, alas taas ongelmia).

Jaana kirjoitti...

Minulla on ihan sama, mutta molemmissa polvissa. Nyt olen vihdoin saanut työhuoneen nurkkaan kuntopyörän ja sillä huristelen joka ilta samalla, kun katson uutisia.

Välillä pyöräilen ulkona n. 10-12 km lenkin. En ole koskaan ollut "pyöräihminen", kävely on ollut se minun juttuni, mutta pyöräily tekee hyvää polvinivelille ja nyt on aikaa siihenkin. Inhoan kypärää, mutta pakko se on olla päässä liikenteessä! Nyt syksyllä on kiva pyöräillä jumppaan ja kuntosalille. Sitten kun tulee lunta, pyörä menee talviteloille.