maanantai 29. toukokuuta 2023

Satavuotiaiden salaisuus

 


Mökin kirjahyllyssä on vuosia pyörinyt äitini aikoinaan hankkima kirja Satavuotiaiden salaisuus - lääkäri pitkän iän jäljillä. Kirja perustuu tekijänsä Jukka Louhijan väitöskirjaan Finnish Centenarians - A clinical epidemiological study. Väitöskirjansa innoittamana tekijä halusi pyynnöstä kirjoittaa aiheesta suomenkielisen version suurelle yleisölle. Kirjassa on myös arkipäivän tapahtumia kirjoittajan ja hänen perheensä elämästä.

Ajattelin valmistautua hyvissä ajoin tulevaan.😉 No, todellisuudessa mökillä ei ollut mitään kirjaa kesken, joten tartuin hyllyn reunassa olevaan. Ja mikä kirja se olikaan!

Kirja yllätti mielenkiintoisuudellaan. Tutkija oli tavannut otoksessa olleet 181 vanhusta henkilökohtaisesti, ja kirjaan valittujen henkilöiden kuvaukset olivat todella herkullista luettavaa. Kaikesta välittyi tutkijan suuri kunnioitus iäkkäitä kohtaan. Tyyli oli mukaansa tempaavaa ja  mielenkiintoisesti kirjoitettua. Kirjailija huomasi humoristiset pilkahdukset tilanteissa ja halusi välittää ne lukijalle. 

Kun kirjaan tartuin, luin sen saman päivän aikana loppuun. Tietyllä tavalla lohdullisia olivat kirjan viimeiset sanat: "Kaikkeen ei voi varautua ennalta. Sattumalla on aina sormensa pelissä. Loistavat geenit katoavat liikenneonnettomuudessa siinä kuin huonommatkin. Ripaus onnea on siis myös tarpeen matkalla kohti 100-vuotissyntymäpäivää."

Ei kommentteja: