sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Autolla ajetaan varovarovasti?

 


Koulussa päättyi juuri Liikenneturvallisuusviikko. Ekaluokkalaiset lauloivat innolla laulua "Autolla ajetaan varovarovasti..." He olivat muutenkin sitä mieltä, että liikenteessä pitää olla tarkkana kuin porkkana. Hyviä mielipiteitä turvallisuuden parantamiseksi annettiin meille aikuisille.

Mitä ovat uutiset kertoneet liikenteestä viikonlopun ajalta? Lounais-Suomessa on ollut jo kolme onnettomuutta, joissa kuljettajana on ollut 17-vuotias, poikkeusluvalla ajokortin saanut henkilö. Onnettomuudet ovat sattuneet Porissa, Vehmaalla ja Turussa. Henkilöitä on loukkaantunut vakavasti näissä turmissa.

Muistanpa lukeneeni joku päivä Torniossa sattuneesta kaahailusta, joissa paahdettiin menemään yli kahtasataa. Näistäkin kuskeista yksi oli 17-vuotias.

Edellinen hallitus teki aikamoisia höllennyksiä liikenneasioissa. Ajokorttiin liittyviä opetustunteja vähennettiin roimasti, ja erikoislupien myöntämistä höllennettiin. Poliisien määrää on jo vuosikausia supistettu. 

Nyt sitten korjataan satoa. Ainakin täällä maalla liikenteessä saa varoa nuoria, jotka eivät osaa millään pelillä näyttää suuntavilkkua, ja erityisesti mopopojat ajelevat missä sattuu. Kortteliralli kukoistaa. Iloitsen aina silloin harvoin, kun näen poliisiauton katukuvassa. Toista oli ennen vanhaan, kun oli omalla kylällä jopa poliisiasema. Sen lakkauttamisesta alkoi välitön liikennekurin höltyminen.

Toisaalta ei pidä pelkkiä nuoria syyllistää. Ajelin yhtenä päivänä auton perässä, joka viiden kilometrin aikana kääntyi edessäni useammassakin risteyksessä. Kertaakaan ei vilkku tuikkinut. Pidin kunnioittavan välimatkan, kun en tiennyt, mitä tapahtuu. Auto ajoi edessäni kotikadulle saakka, ja kuskina näytti olevan vanhempi mieshenkilö. Ei tainnut olla enää ajokuntoinen.

Toivon, että osaan itse luopua ajokortista sitten, kun ajotaidot ovat jo ikääntymisen vuoksi ruosteessa. Jos en, niin vieköön joku kortin ja koko auton!

Ei kommentteja: