maanantai 5. elokuuta 2019

Musiikkijuhlan saldoa


Mäntän Musiikkijuhlat - pianomusiikin taituruutta - ovat taas ohitse. Konsertteja oli paikkakunnan kahdessa kirkossa, Mäntän Klubilla ja suurin osa museo Göstassa. Osallistuin yhdeksään konserttiin. 


Yksi parhaimmista oli luento -yllätys! Ari Helander kertoi Clara Schumannin elämästä odella mielenkiintoisesti ja visuaalisesti näyttävästi. Kuvakollaasit ja nauhalta tulleet musiikkikatkelmat olivat taidokkaita ja hienosti kerrontaa elävöittäviä.


Clara Schumannin elämä ei ollut minulle aiemmin lainkaan tuttua, joten tuntui todella mielenkiintoiselta kuunnella, miten 1800-luvun maailmassa nainen pystyi yhdistämään pianistin, säveltäjän ja äidin roolit ja urat. No, ei pystynytkään! Äitiys jäi taka-alalle ja tuntui riipaisevalta kuulla kuvauksia Schumanninen lasten kohtaloista. Kun kiintymyssuhdetta äitiin ei ollut eikä juuri isäänkään, lapsen tulevaisuus ollut helppo. Joillakin lapsilla elämä päättyi ennen aikuisuutta tai nuorena aikuisena. Claran pianistin ja säveltäjän ura oli kuitenkin loistokas.


Lauantaina osallistuimme Senja Rummukaisen soolosellokonserttiin. Vaikka en uudemman musiikin tai unkarilaisten säveltäjien ystävä olekaan, itse soitto oli taiturimaista. Perjantai-iltana kuuntelimme häntä jo osana Total Cello Ensemblea Klubilla, jossa klassinen vaihtoi vapaalle kuuden sellon voimin. Loistava konsertti sisältäen kaikenlaista musiikkia hyvin ammattitaisoisesti soitettuna ja sovitettuna. Oli ilo olla mukana!


Amerikkalainen pianisti Geoffrey Burleson avasi musiikkimaailman Amerikkaan ja sitä jatkoi Kalle Toivion urkukonsertti eilen. Toivio on tehnyt tohtorintyönsä Vivaldin konserttojen urkusovituksista ja nautin kovasti hänen Vivaldi- ja Bach-tulkinnoistaan. Hän asuu ja työskentelee Usassa. Toivio on myös taiturimainen improvisoija, mutta se ei minua tällä kertaa lämmittänyt.

Musiikkijuhlien parasta antia on aina kuunnella nuoria pianisteja. Tänäkin vuonna osa heistä oli jo valmiita taiteilijoita. On myöhemmin mukava seurata heidän uraansa, kun jo varhain heitä on saanut kuunnella.

Tämä kesä piti sisällään neljät musiikkijuhlat. Kesäkuun alussa sain tutustua KuruFestiin, sitten olimme Heinäveden Musiikkipäivillä, konsertit jatkuivat Kuhmossa ja nyt Mäntässä. Ihanaa musiikkia ja huippusoittajia! Kyllä näillä muistoilla jaksaa pimenevät illat ja syksyn tulon.

Ei kommentteja: