sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Kirkkoniemellä


Kesällä käyn usein messussa Kuoreveden kirkossa. Se sijaitsee kauniilla niemellä järven rannalla ja on yksi Suomen kolmesta uhrikirkosta. Kirkko on rakennettu 1779.

Kirkon kellotapulissa on kolme kelloa, joista toiseksi suurin on saatu lahjoituksena Ruotsin kuningatar Kristinalta vuonna 1648.


Alttaritauluna on Ilmari Launiksen krusifiksi, mutta mielestäni kirkon mielenkiintoisin taideteos on Venny Soldan Brofeldtin maalaama taulu Enkeli vie Sielua Jumalan luo. Muistan sitä katselleeni ihastuksella jo lapsena. Äitini piti siitä kovasti ja olisi halunnut sen alttaritauluksikin. Vaan ei häneltä kysytty. :>) Kirkossa on myös votiivitaulu, joka on kaksoiskappale Rauman kirkon votiivitaulusta.

Aamulla harjasin lumet pakkasyön jälkeen auton päältä ja lähdin kesäkirkkoon Hyvän piamenen messuun. Maalaistie oli hiljainen. Yhtään autoa ei vastaan tullut eikä ollut samaan suuntaan menijöitäkään. 

Messun jälkeen oli kirkkosalissa tarjolla kahvit, jotka oli laittanut tarjolle paikalliset Lions Ladyt. Oli suolaista ja makeaa ryydittämässä seurustelua tuttujen kanssa - siis "hyvät kahvit"! Oli mukava vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa, olihan talvi ollut välissä edellisestä tapaamisesta.


Pihassa on vanha puuvene, jossa kesäisin on kukkia. Tänään ei kirkon tahuvilla kukkinut juuri mikään. Puolilta päivinkin oli vielä viileää ja kylmä tuuli puhalsi, vaikka aurinko välillä paisteli. Mökin pihasta oli yöllä satanut lumi sulanut, kun kirkosta palasin. Toivottavasti tämä takatalven lumen tulo jo vähitellen lakkaisi. Lämmintä kaipailen...

Ei kommentteja: