tiistai 23. heinäkuuta 2024

Musiikillisia nautintoja

 


Konserttipäivät Kuhmossa alkavat yleensä aamulla klo 10 Salakamarissa, jossa on taiteilija- tai teosesittelyjä. Olemme käyneet siellä kuuntelemassa taiteellisia johtajia Pensolaa & Tikkasta kesän ohjelmasta ja sen tekemisestä, säveltäjä Sebastian Fagerlundia ja kitaristi Ismo Eskelistä, säveltäjä-luennoitsija Osmo Tapani Räihälää, harmonikansoittaja Janne Valkeajokea sekä tanssija Auri Aholaa. Varsinkin tämä viimeinen sessio teki minuun suuren vaikutuksen: inarinsaamelainen, vankan balettitaustan ja työsaran Kansallisbaletissa tehnyt monipuolinen taiteilija, joka nyt asustelee Inarissa ja tekee tanssityötään yhä enenevässä määrin modernin tanssin parissa. Oli huikeaa kuunnella hänen suorasukaisia ja painokkaita mielipiteitään.


Aamun jälkeen Salakamari palvelee Lapin Gourmetkokkien ravintolana, nam. 😋


Salakamarista on yleensä siirrytty suoraan Kuhmon kirkkoon, jossa olemme kokeneet mukavia hetkiä varsinkin vanhan musiikin parissa. Viimeeksi kuunneltiin Kvartettojen aamunavausta, jonka säveltäjäniminä olivat Telemann, joka on tehnyt noin 3000 teosta, ja Mendelssohn.


Sunnuntaina olimme hurjan hauskassa lastenkonsertissa, vaikka ei meillä mukana ollut yhtään iältään lapseksi soveltuvaa, mutta lapsenmielisiä kuitenkin. Nokkahuilukvartetti Bravade soitti Tero ja Erno Shown, hulvattoman hauskan esityksen, jota isännöivät heviveljekset. "Genreraja-aidat kaatuivat rytisemällä, kun klassisen musiikin hitit ja kevyen musiikin klassikot yhdistyivät." Ja kaikki nokkahuiluilla soittaen! 

Koskaan en ollut aiemmin nähnyt, saatikka kuullut isoa subkonstrabassoa. Bravade soittaa renesanssimusiikkia, mutta yhtä lailla myös modernia musiikkia ja erityisesti heille sävellettyjä kantaesityksiä. He ovat tehneet myös suuren määrän koululaiskonsertteja, jota erityisesti arvostan.

Tänään pidettiin välipäivää, eikä oltu yhdessäkään konsertissa. Syötiin aasialainen lounas ja luettiin kirjoja. Minä sain loppuun Suon villin laulun, suosittelen!

Ei kommentteja: