tiistai 13. elokuuta 2024

Revontulten leikkiä

 


Illalla puoli kahdentoista aikaan puin vaatetta päälle ja lähdin katselemaan revontulia pihamaalle. Menin ensin rantaan ja laiturilta katselin haileiden, vihertävien värien leimuamista. Yhtäkkiä taivaalla lensi joku viiru. Silloin muistin, että Perseidien tähdenlennotkin näkyvät.


Yllättäen paras taivaan tähystyspaikka olikin ylämökin terassilla. Raahasin puutarhatuolin vähän avarampaan paikkaan ja asetuin selälleni katselemaan. Vähitellen taivaalla alkoi näkyä myös violetinpunertavia värejä. Kaunista!


Samalla näin myös useita tähdenlentoja. Toiset olivat hitaampia ja kiisivät taivaalla monta sekuntia, muutamat kauniin punertavia, suuremman vanan jättäviä ja nopeita. Olin ihan haltioissani!


Perseidien parvi on ainoa lämpimään aikaan osuva suuri parvi, joka näkyy Suomessa. Tähdenlennot ovat oikeasti meteoreja, jotka iskeytyvät ilmakehään. Komeettapöly lämmittää ilmaa ympärillään hehkuvan kuumaksi ja näin syntyvät valoviirut. Jotkut saattavat näkyä punertavinakin. Niitäkin minä näin muutaman. Samalla näkyi myös muita tähdenlentoparvia, jotka ilmestyvät pari kertaa tunnissa.

Melkein tunnin katselin taivaan hienoa näytelmää. Tänä iltana pitää tirkistellä lisää, jos vielä sattuisivat ilmestymään.😃

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Upeita näkyjä siellä! BB

Jaana kirjoitti...

Eikä tarvinnut edes kaukoputkea!

Anonyymi kirjoitti...

Upeita ovat myös kuvasi! Hienoja olivat yön valoilmiöt - meillä näköala oli rajoittuneempi lomakodin terassilla kahden maissa yöllä.

Jaana kirjoitti...

Toinen kerta, kun näin täällä kunnon revontulet. Edellisistä on jo vuosia.