tiistai 27. elokuuta 2024

Urkuviikko

 


Seurakuntamme järjestämä XXII urkuviikko on ohitse. Viime viikolla oli viisi konserttia, joista neljään pääsin mukaan. 

Avajaiskonsertti Merikanto in memoriam 100 v. Tomi Satomaan soittamana oli upea. Erityisesti pidin Merikannon sävellyksistä ja vanhoista Homiliuksen urkukappaleista. 

Elias Niemelän Täyttä urkua! -konsertti ei ollut ihan minun mieleeni, mutta varmaan muut pitivät. Urkujen rekisteröinti "kovaa ja kovempaa" oli hieman yksitotista, eikä myöskään alun perin muille instrumenteille tehdyt sävellykset minua niin kiinnostaneet, joista nyt kuultiin ilmeisesti hänen omat sovituksensa uruille. 

Keskipäivän Ilkka Hackmanin kitaravartti oli edellisen mahtipontisen konsertin jälkeen kuin mannaa korville. Barriosin, Schubertin ja Bachin sävellykset sopivat kirkkomme akustiikkaan täydellisesti.

Päätöskonsertissa viime sunnuntaina oli urkutaiteilijana Christian Ahlskog, joka on ottanut kunniakkaan tavoitteen soittaa koko Bachin urkutuotanto lävitse. Projekti päättyy ensi vuonna. Tässä konsertissa kuultiin - tietenkin - Bachia, mutta myös Rinckin, Lemaigren, Lemmensin, Hillen ja Merikannon kappaleita. Upea konsertti! Hienoin kokemus oli minulle kuitenkin Ahlskogin Improvisaatio, joka oli ihan huippu, hienoin kuulemani tässä sarjassa. 

Nyt pidän taukoa konserteista, sillä onhan niitä tullutkin jo kolmisenkymmentä tämän suven aikana. Kaikki erilaisia, upeita, joistakin en ole niin pitänyt, mutta se ei ole tärkeää. Hienoa, että Suomen kesässä on ollut niin paljon erilaisia kulttuurin kokemisen mahdollisuuksia eri taiteen aloilta. 

Ei kommentteja: