tiistai 8. tammikuuta 2019

Lomalukemista

              

Joululomalla luin Bernard Cornwellin historiallisen romaanin Azincourt, joka kertoo englantilaisten ja ranskalaisten taistelusta vuonna 1415. Ranskan armeija on kuusi kertaa  englantilaisten nälkiintynyttä ja kulkutaudin riivaamaa joukkoa suurempi, mutta Henrik V:n pitkäjousiampujat mahdollistavat käsittämättömän voiton ranskalaisista Azincourtin taistelussa.

Romaani perustuu todelliseen historiaan, ihmisiin ja tapahtumiin. Päähenkilönä on jousimies Nicholas Hook, joka on lainsuojaton englantilaispoika. Sodan melskeessä hän jalostuu yhdeksi parhaista englantilaisista pitkäjousimiehistä, unohtaa surkean menneisyytensä ja kokee vihdoinkin olevansa elossa, tärkeä sekä arvostettu omalla paikallaan Henrik V:n sotilaana.

Vaikka kirja sisältää pitkiä ja yksityiskohtaisia taistelujaksoja, minusta se oli äärimmäisen mielenkiintoinen ajankuvaus 1400-luvun englantilaisten elämästä köyhän ihmisen ja sotilaan näkökulmasta. Papiston kaksinaamainen käytös, ihmisten raakuus ja elämän kovuus kurjuuksineen saa vastapainon aina silloin tällöin pilkahtavasta inhimillisyydestä ja rakkaudesta, joka kuitenkin lopulta on se elämää ylläpitävä voima.

Kirjailija on tehnyt mielettömän työn tutkiessaan historiaa monelta suunnalta. Tarinankerronta on mukaansa tempaavaa, vaikka minkäänlaista romantisointia ei mielestäni kirjassa näy - päinvastoin: Välillä sotaisat kohtaukset tuodaan lukijan eteen niin realistisen raakoina, että pitää vähän karaista itseään, jotta pääsee eteenpäin. Kuitenkin tarinan taianomainen imu on niin voimakas, ettei kirjaa meinannut malttaa laskea kädestään ennen sen loppua.

Jostain kumman syystä viime vuosina minua ovat kiinnostaneet nämä historialliset romaanit. Nyt on tarkoituksena hakea kirjastosta lisää Cornwellin tuotantoa.

Ei kommentteja: