torstai 2. elokuuta 2018

Pianomusiikin juhlaa


Mäntän Musiikkijuhlat viettävät 20. kesäänsä. Parikymppinen musiikinystävien joukko polkaisi pienessä kylässä festivaalin henkiin, ja tänä päivänä se on tunnettu, kansainvälinen tapahtuma, joka erityisesti tuo esiin nuoria, taitavia pianisteja. 

Pitkään konserttien pitopaikkoina oli Mäntän klubi ja kirkot, nyt jo kolmatta vuotta lisänä Gösta-museon paviljongin Kivijärvi-sali. Niissä kuullaan niin lupaavia nuoria pianotaitureita kuin maailmanluokan huippupianisteja: Jeremy  Denk, Sonja Fräki, Mackenzie Melemed ja Sergei Babayan. Lisäksi sunnuntaina vietetään Merikannon 150-vuotispäivää Johanna Rusasen tulkitsemana ja lauantaina kuullaan Kamus-kvartettia. 


Kahdessa konsertissa olen kuunnellut esiintyjäkaartin nuorimpia. Eilen esiintyivät 
jopa 10-11-vuotiaat, tänään 15-18 ikäiset. Kun nuorin pianisti soittaa Sibeliuksen Romanssia ja toinen Merikannon Scherzoa, vähän vanhemmat   Prokofjeviä tai Chopinin Vallankumousetydiä, voi vain ihastuksesta huokaista. Suomesta löytyy tulevaisuudessakin lahjakkaita pianisteja! Samuel Eriksson, Liisa Smolander, Oskari Riihimäki, Kia Nordlund, Mikael Loponen, Arttu Nevala ja Joona Uusitalo ovat nimiä, joista toivottavasti - ja varmasti - vielä kuullaan. 


Kotiin ajellessa taivas leimusi ja jyrisi. Koko illan on ukkostanut ja satanut. Vettä on mittarin mukaan tänään tullut jo yli 50 mm ja jytinä jatkuu.  Valot välillä välkkyvät, toivottavasti sähkö ei katkea. 


Kävin iltauinnilla. Lämpötila ulkona 19, vesi paljon, paljon enemmän. Tuntui mukavalta pulahtaa kuin lämmitettyyn altaaseen. 

Nyt nukkumaan ja huomenna musiikkinautinnot jatkuvat vieraiden kanssa seurustelun lomassa. 

Ei kommentteja: