tiistai 25. lokakuuta 2016

Historiaa ja fiktiota


Luin syyslomalla espanjalaisen kirjailijan ja juristin Ildefonso Falconesin vuonna 2006 julkaistun kirjan Meren katedraali. Paljon ylistystä saanut historiallinen romaani - sivumäärältään aikamoinen järkäle - osoittautui todella mielenkiintoiseksi tarinaksi katalonialaisen maaorjan pojan Arnaun varttumisesta 1300-luvun Barcelonassa sekä hänen ponnisteluistaan vapaaksi mieheksi. Tavallisten kalastajien oman kirkon 50 vuotta kestäneet rakentamistyöt kehystivät tarinaa kiehtovasti. 

Kirjailija kirjoitti teosta viisi vuotta ja oli erittäin tarkka historiallisista faktoista, jota kirja runsaasti sisältää. Barcelonasta ei ollut aiemmin kirjoitettu keskiaikaista romaania, joten paineitakin kirjailijalla oli teoksensa suhteen. Suuren suosion saanut romaani on aiheuttanut turistivirran Meren katedraaliin ja kirjailija on Espanjassa kiistelty julkisuuden henkilö.

Kirja oli koukuttava juoneltaan. Se sisälsi paljon historiallisia tosiasioita varhaisen keskiajan elämästä sekä inhimillisyyden kirjoa: ihmisyyden hyvyyttä ja pahuutta, onnea ja raakuutta. Useana iltana lukeminen venähtikin yli puolen yön.

Lukukokemus herätti kiinnostuksen kirjailijan muihinkin romaaneihin. Taidan seuraavaksi metsästää käsiini Fatiman käden tai Paljasjalkaisen kuningattaren.

3 kommenttia:

Tita kirjoitti...

Kiitos vinkistä, rakastan järkäleitä. Lähdenpä metsästämään täältä, nooh, espanjankielistä en taida vielä yrittää mutta aivan varmasti on englanniksi käännetty!

pappilanmummo kirjoitti...

Kirjallisuusvinkit ovat viehättäviuä. Ehkä kevättalvella kerkiän lueskelemaan taas enemmän.

Jaana kirjoitti...

Tita: Siellä - samoissa maisemissa - tämän kirjan lukeminen on varmaan vielä mukavampaa.

Pappilanmummo: Minullakin on jaksoja, jolloin ei kannata = ehdi kirjaan tarttua.