maanantai 16. syyskuuta 2024

Pienemmän Sallatunturin huiputusta

 


Torstaina kiipesin toiselle Sallatunturille eli Pienelle Pyhätunturille Taivaan tavoittelijan taivalta pitkin, joka kulkee Sallan kansallispuistossa. Melkein 2 kilometriä ylämäkeä ensin leveää soritettua polkua pitkin.


Pitkät pätkät kuljettiin myös leveitä pitkospuita pitkin. Hyvä oli taivaltaa, mutta jyrkkien kohtien jälkeen piti pysähtyä hieman puuskuttamaan. Kiviä ja yksinkertaisia penkkejä oli mukavasti reitin varrella.


Loppunousuun on rakennettu pari vuotta sitten metalliportaat, jossa on koiria varten laudat toisessa reunassa. Ensimmäisen kerran kiipesin vuosia sitten louhikossa sinisillä maalitäplillä merkattua reittiä, välillä nelinkontin kivien päällä. Siihen nähden nyt on ihan luxusreitti!


Huipulla on pieni näköalatorni, pitkospuita, penkkejä ja laajaa avaraa näkymää.


Kyllä ihminen tuntee itsensä pieneksi, kun aavaa maisemaa katseli! Ihanat näköalat.


Sää oli kirkas, joten kaukaisuuteen horisonttiin saakka näkyi hyvin. Suota, metsää, tuntureita, vesistöjä ja kivikkorinteitä...


Alaspäin tulo on ehkä hankalampaa, kun jyrkkää alamäkeä riittää kaksi kilometriä. Reidet olivat kovilla, mutta turvallisesti pääsin alas.

torstai 12. syyskuuta 2024

Lapin yö

 


Kiipesin illalla tunturin rinteelle katsomaan auringonlaskua, kun ihan vieressä ollaan. Kyllä oli kaunista!

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Lapin lasten laitumilla


Lappiin päästiin turvallisesti ajaen, mitä nyt yhdellä pätkällä metsästyskoira ajoi poroa takaa keskellä tietä. Onneksi liikenne hiljensi ja aikansa juostuaan molemmat häipyivät metsään. Koiralla oli onneksi tutkaliivi päällä. Poroja nähtiin tasaiseen tahtiin, mutta yleensä tien pientareilla tai metsän reunassa. Kitkalla piti tietysti pysähtyä. On se niin hieno paikka!


Kesäsää on ollut Lapissa kuuma ja kuiva, kertoivat paikalliset. Ruska on nyt likaisen ruskeankeltaista eikä maaruskaa vielä ole. Saa nähdä, tuleekokaan. Lämpöä ja aurinkoa on riittänyt meille, yli 20 astetta jatkuvasti. Joka päivä olemme retkeilleet jossain päin ja ihailleet soita, tuntureita ja yleensäkin Lapin luontoa.


On täällä niin kaunista!

maanantai 2. syyskuuta 2024

Puolukat purkkiin

 


Viikolla huomasin, että mökkirinteen puolukat ovat hyvin kypsiä ja ne pitää nopsasti noukkia, ennen kuin karisevat. Ryhdyin tuumasta toimeen ja luulin marjoja tulevan pari poimurillista. Eikä mitä! Saalis oli melkein 11 litraa. 😀 Olin enemmän kuin tyytyväinen.

Puolukan poiminta on hauskaa ja nopeaa mustikoihin verrattuna. Tämä määrä riittää varsin hyvin talveksi. Eikä sitä tiedä, vaikka innostuisin myöhemmin poimimaan lisää...

sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Mökkipuuhia

 


Tänään tehtiin mökillä syyskuun ensimmäisen päivän kunniaksi syyspuuhia. Haikeaa... No, puskeehan maasta kärpässienet kumppaneineen, ja syksyn lehtiäkin jo leijailee maahan harvakseltaan. Uskottava on, että syksyssä ollaan - virallisestikin.

Sisareni miehineen saapui paikalle avustamaan veneen kääntämisessä, kiskomaan laiturit vedestä ja hakemaan pois suplaudat. Hommat sujuivat meiltä nopsaan, kun tihkusade uhkasi. Emme kuitenkaan kastuneet. Raatamisen päälle joimme hyvät kahvit takkatulen loisteessa ja juttelimme rauhassa monen viikon kuulumiset.

Olen tyytyväinen, että voimaa vaativat syyshommat on nyt tehty ja loppuja puuhastellaan vähitellen syksyn edetessä. 😊