Olen koko syksyn lukenut brittiläisen kirjailija Conn Igguldenin viisiosaista Valloittaja-kirjasarjaa Tsingis-kaanista. En olisi kyllä uskonut viihtyväni verisillä sotapoluilla noin 2500 sivun verran, mutta niin siinä vain kävi. Nyt on kaikki kirjat luettu.
Tsingis-kaani ja hänen jälkeläisensä tekivät Mongoliasta 1200-luvulla koko maailmanhistorian mahtavimman valtakunnan. Olemme tästä lukeneet historian tunneilla jo koulussa ja Frederik on laulanut lauluaan, mutta vasta tämän kirjasarjan myötä tajusin, miten valtavasta kaanikunnasta on aikoinaan ollut kyse. Julius Caesarin ja Aleksanteri Suuren valloitukset kalpenevat tämän rinnalla.
Kirjoittaja Iggulden on erikoistunut historiallisiin romaaneihin ja ollut hyvin uskollinen historian tutkimukselle. Toki hän on joitain kohtia muuttanut juonellisista syistä ja tuonut historialliset tapahtumat romaanin muotoon. Kirjojen lopussa on aina oma lukunsa, jossa kirjoittaja valottaa historiallista taustaa ja kertoo, miksi hän on esim. valinnut kahdesta mahdollisesta tapahtumasta juuri toisen kirjaansa varten tai muuttanut jotain nimeä toiseksi. Kirjoissa on myös aina piirretty kartta tapahtumapaikoista, osassa myös henkilöhakemisto.
Ensimmäinen osa Tasankojen susi oli mielestäni kaikista paras. Se kertoi Tsingisin lapsuuden perheestä ja hänen nousustaan kaaniksi. Siinä ehkä pääsi kaikista parhaiten sisälle päähenkilöihin ja mongolien elämäntapaan. Kirja imu oli niin voimakas, että seuraavat neljä osaa oli myös pakko lukea.
Ehkä jatkan saman kirjoittajan Keisari-sarjalla myöhemmin...
2 kommenttia:
Kiinnostavaa, pitää ehkä tutkia itsekin että miten voisi lukea. Yritän orientoitua e-kirjojen maailmaan. En voi kuunnella äänikirjoja, koska meikäläiselle kirja on näytelmä. Kun luen, niin kuulen eri ihmiset eri äänillä ja siksi äänikirja on pois laskuista.
Äänikirjoista minäkään en pidä. Olen kuunnellut jokusen kirjan ja todennut, että ei ole minun juttuni. Oma mielikuvitus siinä prosessissa jotenkin kaventuu ja latistuu. Lisäksi kirjan lukijan äänensävy saattaa olla häiritsevä tai eläytyminen latteaa, jolloin hyväkin kirja menettää mielenkiintonsa. Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat.
Lähetä kommentti