lauantai 14. joulukuuta 2024

Mielenkiintoista kuunneltavaa, osa 5

 


Aamupalaa syödessä ja tätä maisemaa katsoessa kuuntelen usein Radio Ylen ykköstä, joka on se minun ehdoton ykköskanavani ja ohittaa jopa televisionkin.

Neljä puheohjelmaa ovat vieneet mennessään: Ruben Stiller, Sari Valto, Marko Gustafssonin vieraana ja Tiedeykkönen. Näitä kuuntelen, ja jos en nyt ihan jokaista osaa, niin usein kuitenkin.

Syyskuussa Ruben Stiller haastatteli otsikolla Pisan kaatuva torni akatemiatutkija Aino Saarista ja Sylvään koulun rehtori Jari Anderssonia. Oli viisasta ja suoraa puhetta suomalaisen koulun ongelmista. Kaikkien Suomen peruskoulujen henkilökunnan olisi tämä jakso pitänyt kuunnella, vink, vink vaan!

Marko Gustafssonin vieraana oli marraskuun loppupuolella kirjailija, opettaja Tommi Kinnunen. Tässäkin ohjelmassa puitiin suomalaisen koulun tilannetta. Opettajien kuormittumisesta keskusteltiin, ja haastateltava toi esiin, kuinka yhteiskunta tuo opettajien ratkaistavaksi koko ajan uusia ongelmia. Mitä tapahtuu, kun opettajat eivät enää jaksa yhä lisääntyviä työtehtäviä? Uusi oppimiskäsitys, itseohjautuvuus lasten ja nuorten kohdalla, sai ansaitsemaansa kritiikkiä, kuten myös pelillisyys: Kun palkkion saa puolessa minuutissa digilaitteilla, kuka nuorista jaksaa enää lukea kokonaista kirjaa, jossa palkinto tulee vasta päivien lukemisen jälkeen, kun murhaaja paljastuu? Kannattaa kuunnella...

Sari Valto käsitteli viimeksi Dna-testejä, jotka voivat paljastaa suvun salaisuuksia. Fysiikan tohtori ja geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaara valotti testien tulosten maailmaa ja niiden seurauksia. Hauska harrastus vai elämän perustusten järkkyminen?

Tiedeykkösessä persoonallisuustutkija Sointu Leikas ja Väestöliiton johtava tutkija Venla Berg keskustelivat joulukuun alussa, pitävätkö stereotypiat esikoisista, kuopuksista ja ainoista lapsista paikkansa. Jaksossa selvitettiin, mitä sisarusten syntymäjärjestys vaikuttaa persoonallisuuteen, ovatko perheensä ainoat lapset itsekkäitä ja mitkä tekijät vaikuttavat sisarusten suhteisiin.

Kun on aikansa kuunnellut jotain asiaohjelmaa, on mukava siirtyä konserttien pariin. Eilenkin kuuntelin Suomalaisen barokkiorkesterin Brittiläinen joulu -konsertin. Olipa ihania sävelmiä!

1 kommentti:

Hajamutisija kirjoitti...

Sinulla on samat lempiohjelmat kuin minullakin! Ja Ylen Ykkönen on paras! Ikävää vain, että Yle kuulemma tutkii ohjelmien suosiota vain alle 45-vuotiailta, joten monet meikäläisten ikäisten suosimat keskusteluohjelmat lopetetaan, vaikka katsojia olisi kuinka paljon.
Hienoa on se, että ohjelmat löytyvät Areenasta, jos ei ehdi tai muista kuunnella ensiesitystä. Kouluaiheisen Stillerin tulin kuunnelleeksi kahdesti, eikä yhtään haitannut. Viisaita näkemyksiä siitä, mikä on mennyt pieleen.