Liput liehuvat tänään Minna Canthin päivän ja tasa-arvon kunniaksi.
Minna Canth oli ensimmäinen suomenkielinen kirjailija, lehtinainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Kansankynttiläkin hänestä olisi voinut tulla, sillä hänet hyväksyttiin Jyväskylän seminaariin. Opiskelu jäi kuitenkin kesken hänen mentyään naimisiin. Lapsia syntyi seitsemän, ja jo 35-vuotiaana Minna jäi leskeksi.
Voi vain ihmetellä, mistä hän ammensi energian lehtityöhön, näytelmien kirjoitukseen, liikenaisen rooliinsa sekä naisten aseman parantamiseen. Yksin Kuopiossa asuessaan hän oli ajamassa kuuden koulun perustamista ja hänen kotinsa oli merkittävä salonki, josta tuli kirjallinen ja aatteellinen kohtauspaikka sen ajan kulttuurivaikuttajille.
Kirjallisessa tuotannossaan Minna Canth oli realistisen tyylisuunnan uranuurtaja. Hän kirjoitti lehtiartikkelien lisäksi näytelmiä, pienoisromaaneja ja erityisesti novelleja. Myös hänen kirjeitään on säilynyt runsaasti. Minna Canth kuoli sydänkohtaukseen vain 53-vuotiaana.
Viime viikonloppuna kuuntelin Canthin novellin Köyhää kansaa, joka kertoo tarinan Holpaisen köyhän perheen surkeasta elämänkohtalosta. Erittäin realistinen ajankuva vyöryy lukijan koettavaksi. Välillä tuntuu, että surkeutta on kestämättömän paljon, mutta niinhän sitä siihen aikaan olikin: Lapset kuolivat, elannon saanti oli jokapäiväistä raadantaa ja vanhusten sekä mieleltään järkkyneiden hoito oli vain säilömistä. Yltäkylläisyyden keskellä elävälle nykypäivän ihmiselle terveellistä luettavaa, jota näin Canthin päivänä lämpimästi suosittelen.