tiistai 5. heinäkuuta 2011

Minä innostuin suoraviljelystä!



Viljapellot ovat yksi maaseudun kauneimpia näkyjä (kuvassa ruispelto). Sydämeni sykähtää aina, kun näen vehnä- tai ruispellon, ne kun ovat harvinaisempia nykyaikana. Eilen keräsin päivänkakkaroiden joukkoon tien varresta kauranröyhyjä ja kimppu on sykähdyttävän kaunis. Valitettavasti monet ihmiset eivät enää erota viljakasveja toisistaan. Hyvä kun erottavat viljan heinästä!


Aamulla kuuntelin Radio Ylen ykköseltä Markku Heikkisen ohjelmaa Kuinka maailma pelastetaan. Se käsitteli kehitysmaiden auttamista. Vieraana oli tämän alan asiantuntija Aarre Anttila, joka on opettanut nykyaikaisia maanviljelyksen taitoja monissa kehitysmaissa, kuten Tansaniassa, Sambiassa ja Etiopiassa.


Itse aihe oli tärkeä ja mielenkiintoinen, mutta eniten minua kiinnosti suorakylvön osuus. Aarre Anttila on siihen hyvin perehtynyt ja opettaa sekä kehittää suorakylvömenetelmiä myös suomalaisille viljelijöille. Ohjelmassa haastateltiin myös suorakylvön uranuurtajaa Esa Eelaa Säkylästä.


Suorakylvö tarkoittaa siementen kylvämistä kyntämättömään maahan ja se on osa ns. CA-viljelyä. Mekaaninen maanmuokkaus korvautuu menetelmässä biologisella. Etuna on ajan, polttoaineen ja lannoitteiden säästö sekä maaperän ja ympäristön suojelu. Erityisesti mieleeni jäi, kuinka typpilannotteita tarvitaan tässä viljelymenetelmässä yli 10 % vähemmän kuin perinteisessä. Lisäksi vesistö- ja kasvihuonekaasukuormitus vähenee sekä eroosio pienenee. Suomessa suorakylvö on yleistynyt 2000-luvulla ja siihen siirtyneet viljelijät ovat tyytyväisiä: Paluuta vanhaan ei ole.


Kun kuuntelin asiantuntijoiden puhetta suorakylvöstä, minä kaupunkilaistyttö ihmettelin, miksi kaikki eivät vähitellen koneiden vanhentuessa siirry tähän viljelymuotoon. Niin ylivertaiselta se tuntui. Lisäksi ympäristönsuojelulliset näkökohdat ovat tärkeitä. Onhan maanviljelys teollisuuden ohella yksi suurimpia saastuttajia vesistöille.


Mökkikunnassa näkee suorakylvöpeltoja, mutta niitä on paljon vähemmän kuin vanhan tavan viljelyksiä. Toivottavasti mökkimme lähinaapureina olevat nuoret viljelijät myös siirtyisivät suoraviljelyyn, sillä se on tulevaisuutta.

Ei kommentteja: