Viime viikolla kuuntelin Yle Radio 1:n ohjelman Marko Gustafssonin vieraana kuvataiteilija, viljelijä Osmo Rauhala. Taiteilija, joka viettää osan vuodestaan New Yorkissa ja lopun aikaa Siuron maatilallaan luomuviljellen sekä lampaita kasvattaen, on mielestäni aika mielenkiintoinen haastateltava.
Tyrvään Pyhän Olavin keskiaikaisessa kirkossa kävin vuosia sitten katsomassa uudelleen rakennetun kirkon ja sen taideteokset, jotka tekivät kyllä syvän vaikutuksen: kaksi taiteilijaa ja toisistaan täysin eroavat, puhuttelevat tyylit. Silloin heräsin tutustumaan molempiin taiteilijoihin paremmin, joista toinen oli juuri Osmo Rauhala.
Radio-ohjelmassa Rauhala kertoo mielenkiintoisesti lapsuudestaan ja nuoruudestaan, opiskeluistaan, taiteestaan ja kahdesta elämän oivalluksestaan. Kiinnostavaa oli myös kuulla, kuinka hän oli luonnonsuojelija jo nuorena puolustaessaan raakku- ja taimenpuroaan aikana, jolloin ei vielä virallisesti ollut edes perustettu vihreää liikettä luonnonsuojeluaatteeseen Suomessa. Korkeakouluopinnot, luova työ ja elämän mittainen laboratorio maatilallaan ovat luoneet persoonallisen henkilön, jonka haastattelu leppoisassa tunnelmassa oli mukavaa kuunneltavaa.
Todella kiva jakso! Suosittelen kuuntelemaan Areenasta.
Ps. Rauhalan nuoruus isänsä kuoleman jälkeen karjatilan hoitajana ja samaan aikaan Ateneumin opiskelijana on jotain ihan käsittämätöntä! Onnistuisikohan tämän päivän nuorilta?