Sininen valo vähentää melatoniinin eritystä, joten illalla tietokoneen ääressä tapahtunut oleilu vaikeuttaa nukahtamista. Tämä on kokeilla todistettu. Lapset ja nuoret saattavat roikkua netissä eri laitteilla vielä sängystä käsinkin, joten ei ole ihme, jos lampaita lasketaan.
Eniten minua mietitytti tieto sinisen valon silmänpohjaa rappeuttavasta vaikutuksesta. Tästä on saatu näyttöä, mutta lisätutkimuksia tarvitaan. Tiedeartikkeleissa puhuttiin 12 tunnin alitistuksesta vuorokaudessa, jota en ihan ymmärtänyt. Sain käsityksen, että näin pitkä yhtämittainen sinisen valon katselu turmelee silmän soluja.
Monessa työssä istutaan lähes koko työaika näyttöä tuijotellen. Minun ikäiset ihmiset ovat altistuneet näytöille vasta myöhempään aikuisena, mutta nykynuoret ihan lapsuudesta asti. Vähän pelonsekaisia ajatuksia alkoi päässä risteillä tiededokumenttien lukemisen jälkeen. Toisaalta... Melkein kaikkihan maailmassa riskin sisältää: ruoan lisäaineet, kosmetiikan ja hiusvärien myrkyt, katupöly, jopa mökkisaunan savut. Kaikkea ei voi pelätä tai vältellä, sillä silloinhan lakkaa elämästä. Ehkä se kohtuus kaikessa pätee näissäkin asioissa...
Pelko pois ainakin omalata kohdaltasi. Et kerkiä niin paljon olemaan netissä/kännykällä kuin tuo puolivuorokautinen. Toki iltamyöhällä ihan mitä tahansa touhuaminen muualla kuin sängyssä silmät kiinni ajatukset pitää jonkun aikaa harhailemassa vielä.
VastaaPoistaElämä kaiken kaikkiaan on aika riskaabelia: katupöly, pienhiukkaset, sodat, ilmastonmuutos, lisäaineet... mad, sad or bad -pilotit, terroristit ja rattijuopot... Sitä pystyy aika harvoihin asioihin itse oikeastaan vaikuttamaan. Parasta elää iloisena ja tyytyväisenä kaikki ne päivät, jotka saa elettäväkseen. Elämälle kiitos, sain siltä paljon... :-)
VastaaPoistaTuntuu, että kaikki on nykyään vaarallista - istuminenkin!
VastaaPoista