Sivut

tiistai 5. helmikuuta 2013

Runebergin päivän mietteitä


Kas, tuoll´ on pilvi loistava,
ihana, kaunoinen.
Jo lähti pois pakenemaan - 
hyvästi varjoinen.
(J.L. Runeberg)

Tänään olemme oppilaiden kanssa keskustelleet J.L. Runebergista, kansallisrunoilijastamme. Erityisesti pidän näistä liputuspäivistä ja niiden sisällön avaamisesta pienille oppilaille. Meillä oli mukava yhteinen tuokio runoilijan elämän ja tuotannon ääressä.

Viime vuosina olen alkanut miettiä, mieltävätkö alkuopetuksen oppilaat merkkihenkilömme koiriksi, sillä usein pienten kanssa turvaudutaan Kunnaksen Koiramäki-kirjoihin. Tänäänkin olisi ollut tarjolla opettajanhuoneessa Martta ja Ruuneperi, mutta en tarttunut kirjaan vaan katselimme ihan autenttista kuvaa Runebergin kodista Porvoosta.

Oppilaita kiinnosti tietenkin torttu ja olivat pettyneitä, kun sitä ei lounaan jälkiruokana löytynyt. Kaupunkien rahatilanne on niin surkea, että nämä ylimääräiset juhlapäiviin liittyvät herkut on karsittu kouluista kovalla kädellä. Muistan kyllä -80-luvulta, kuinka runebergin tortut ja laskiaispullat olivat aina ruokalassa tarjolla. Silloin muutenkin oli enemmän rahaa käytettävänä opiskelutarvikkeisiin ja oppimateriaaleihin.

Toinen kiinnostava asia oli tämän ajan koti. Ekaluokkalaisten mielestä Runebergin olohuone oli "tosi hieno ja arvokkaan näköinen". Epäilivät, että runoilija oli varmaan rikas!

Huomenna jatketaan saamelaisten kansallispäivästä.

2 kommenttia:

  1. Niin, toista se oli ennen! Kyllä alakoulun puolella oli tortut jne.
    Muistatko muuten, että kun oltiin ekalla luokalla, niin Serlachius täytti 100 v ja me saatiin koulussa ihan mieletön määrä karkkia sen kunniaksi.
    Toisaalta, välillä täällä Espanjassa mietityttää, että jollain perheillä on todella tiukkaa koululaisten kanssa. Opetus on ilmaista, mutta kaikki muu pitää maksaa itse eli kynät, kumit, vihkot, paperit, kirjat. Ja kouluruokaa ei ole lainkaan. Ja jos vanhemmat ovat työttömiä, niin rahaa ei paljon ole. Meidän kaupunkimme tukee vähävaraisten perheiden lasten hankintoja, mutta en tiedä tekevätkö kaikki kaupungit niin. Lisäksi laki sanoo, että huoltajan tai valtuuttamansa pitää sekä tuoda että hakea ala-asteikäinen kouluun/koulusta. Yksin ei saa koulutielle laittaa, vaikka matkaa olisi 100 m.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan hyvin ne 100-vuotisjuhlat. Olemme sitä ikäluokkaa, että suuri määrä karkkeja todella tuntui huiman hienolta - nykylapsista tuskin miltään!

      Usassakin on tuo sama kyydityspakko ja varmaan monessa muussa maassa. Ystäväperhe asui Jenkeissä ihan koulun vieressä ja joutuivat allekirjoittamaan lapun, jossa koulu päästettiin vastuusta, kun halusivat lasten kulkevan kävellen. Heitä pidettiin peräti kummajaisina tämän asian vuoksi!

      Poista