Vuodesta 1708 vuoteen 1928 tämä päivä oli Malakiaksen päivä. Nykyisin kalenterissa lukee Reima tämän päivän kohdalla.
Vanhat nimet ovat palanneet muotiin. Malakiasta ei kylläkään koulun ekaluokalla istu, mutta Leevit, Hildat, Aatut, Severit ja Elsat ovat tämän päivän ekaluokkalaisten nimiä. Jotenkin ihania minun korvaani!
Vuosituhannen lopussa oli buumina napata ulkolaisia nimiä. Suomalaisissa nimissäkin koot korvattiin c-kirjaimin, joten Lucas oli ihan tavallinen kirjoitusasu ja Pricillaa huudettiin välitunnilla.
Tänään vanhojen nimien rinnalla annetaan paljon keksittyjä tai luontoon liittyviä nimiä. Vauva halutaan pitää täysin ainutkertaisena antamalla sille nimi, jota ei ole kellään muulla. Viikonloppuna bongasin lehdestä kastettujen joukosta mm. Jooan ja Caspian sulassa sovussa Einon, Viljan sekä Kaarlon kanssa.
Meidän suvun nuorimmainen sai viime syksynä näihin aikoihin nimekseen Samuel. Olin ihastuksissani nimestä. Sisarillaan on myös vanhat sukumme nimet. Samuel opettelee juuri puhumista. Saapa nähdä, mihin muotoon hän omansa vääntää.
Toisaalta pitää muistaa nimistä puhuttaessa vanha totuus: "Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä." Omaani, joka on peräisin Aleksis Kiven Nummisuutareista, olen ollut ihan tyytyväinen!
En tiedä, onko oma ensimmäinen virallinen nimeni ollut joku enne, sillä
VastaaPoista"Marita on monissa maissa esiintyvä naisen etunimi. Nimi Marita on alkujaan espanjalainen hellittelymuoto nimestä Maria ja merkitsee oikeastaan "pikku-Maria".
Koska olen ruotsinkielisestä perheestä, niin nimeni lausuttiin tietysti "mariitta" eli pienenä väänsin sen itse muotoon "tiitta", joka vakiintui kirjoitusasuun "Tita" ja sen virallistin joskus 90-luvun loppupuolella ensimmäiseksi etunimekseni. Mutta sekään ei täällä Espanjassa ole mikään ihmetyksen aihe. Nimittäin Tita on yksi sanan "täti" muoto, yleisesti tunnetaan Tia, mutta myös Tita on käytössä!
Eli likööri Tia Maria on itse asiassa nimeltään täti Maria. Ja sherry Tio Pepe on setä Pepe.
Aika hauska juttu!
PoistaMerkillistä, kun en nuoruudesta muista tuota Tita nimeäsi. Se oli ilmeisesti vain perheessä käytössä.